DIVIZE POHLEDEM Z VRŠOVICKÉHO ĎOLÍČKU

1. Jakým systémem se hraje divizní soutěž?
První ročník divizní soutěže řídí přímo ČKA. V divizi AS hraje 14 celků. Hrací systém je 6x100 hs. Zásadním rozdílem v pravidlech oproti soutěžím PP jsou nárok na rozcvičení 5 min oproti 5 rozhozovým hodům v PP a povinné nástupy na začátku utkání v min 5ti lidech. Utkání řídí delegovaný rozhodčí.
2. Jaké máte cíle v soutěži?
Sportovní cíle máme samozřejmě ty nejvyšší. Jenom pro připomenutí je třeba uvést, že náš oddíl TJ Sokol Vršovice má v současné době družstva A-E. Družstvo A se stalo již tradičním účastníkem III. ligy. Družstva B – E působily v minulých ročnících v PPI – PPIII.
Náš oddíl se narozdíl od ostatních pražských oddílů rozhodl nechybět v nově vzniklé Divizi AS, a to především z těchto důvodů:

1) Divize AS byla založena nad úrovní PP, byla by tak vytvořena výkonnostní mezera mezi soutěžemi, resp. hráči PP a ligy
2) Při neúčasti v Divizi by se značně zkomplikovala možnost postupu dalšího družstva do ligy
3) Naše družstvo pravidelně svádí souboje o mistra Prahy.
Cíle v soutěži pro tento rok jsou tedy následující:
1) Titul Mistra Prahy (připomínám, že nejvýše umístěné družstvo z PKS v soutěži Divize AS se stává mistrem Prahy; soutěž PPI tedy přestává mít potřebný náboj souboje o titul)
2) Udržení soutěže pro příští ročník
3) Okusit atmosféru vyšší soutěže, zahrát si na jiných drahách a zahrát si tak „malou ligu“
3. Jak se dařilo v podzimní části?
Rozjezd v podzimní části byl poněkud rozpačitý. Zahájily jsme „šňůrou“ sedmi zápasů, ze kterých jsme získali jediný bod. Bylo to dáno zejména nestabilizací hráčského kádru (na podzim za naše družstvo B nastoupilo celkem 15 hráčů !!!). Pomalu jsme se začali smiřovat s myšlenkou sestupu, vždy však ale zaznělo utěšující povzbuzení: JSME MISTŘI PRAHY !!!
Závěr podzimu jsme měli famózní: ze zbylých šesti zápasů jsme pět vyhráli, kdy zejména na drahách soupeřů jsme dosahovali opravdu heroických výkonů podložených týmovým duchem. Po podzimu jsme tak skončili na 11. místě s 11ti body.
4. Jak hodnotíte výkonnost ostatních oddílů?
Výkonnost téměř všech oddílů je na výrazně vyšší úrovni než celky z PPI. Při účasti i předních celků PPI v Divizi AS si dovoluji tvrdit, že by hráli spíše v horším středu tabulky.
Družstva ze SKS jsou zejména na domácích drahách prakticky neporazitelní, zpravidla se jedná buď o velmi zkušené hráče nebo o výborné dorostence hrající dorosteneckou ligu. Jejich výkony jsou velmi týmové, drží při sobě a navzájem si fandí, protože hrají za svá města.
5. Jak hodnotíte kuželny, na kterých se hraje?
Technický stav kuželen a ASK je na velmi dobré úrovni, protože oddíly ze SKS se o svůj majetek mnohem lépe starají. Na většině kuželen jsou již automatické zapisovače atd. a vše bez problémů funguje. Vyskytne-li se nějaká závada, tak ji přítomný technický dozor neprodleně odstraňuje.
Co se padavosti týče, tak lze říci, že kuželny jsou mnohem lépe připraveny než v PP. Domácí zpravidla dosahují náhozů přes 25 stovek, kromě některých dvoudrah, kde samozřejmě vršovická kuželna je pro všechny postrach. Vytrápil se zde již nejeden ligový hráč.
Opačným extrémem je kuželna v Brandýse nad Labem. Tato kuželna, jako jedna z mála má výjimku od STK stále ještě používat asfaltového povrchu. Není tedy divu, že domácí zde předvádějí pravidelně náhozy přes 27 stovek. Nedávno zde i na 100 hs padla hranice 500 poražených kuželek. Venku však tento soupeř zpravidla vyhoří.
Celkově lze říci, že na venkovní zápasy se vždy těšíme a v porovnání s pražskými „mantly“ si je opravdu užíváme.
6. Co rozhodčí, doprava, atmosféra při utkáních?
Rozhodčí jsou na jednotlivá utkání dopředu delegováni skupinářem soutěže. Zpravidla se však jedná o zástupce domácích družstev, kteří mohou v zápase i nastoupit. Dosud jsem neslyšel o jakýchkoliv konfliktech, které by proběhly ve vztahu rozhodčího a jednotlivých družstev. V utkáních panuje přátelská atmosféra. Oficiálním hracím dnem je neděle, ale po dohodě lze utkání domluvit na jiný den. Středočeské celky jsou zvyklé hrát v pátek, Vlašim hraje v sobotu ráno a náš tým si uchoval stávající hrací den středu. S tím ale mají některé celky problémy. My někdy samozřejmě máme problémy v pátečním pražském provozu na utkání v 17.00 dorazit. Domácí nám však často vycházejí vstříc zahájit utkání až v 18.00. Cestujeme zpravidla dvěma auty, což vůbec není problém.
7. Náměty pro divizní soutěž?
Námětem pro divizní soutěže určitě musí být::
1) Je opravdu nutné, aby celek hrající divizi měl také dorost ?
2) Disciplína 6x100 hs je naprosto vyhovující a nemyslím, že by bylo vhodné ji měnit na např. 6x120 hs, protože by tím prakticky padla možnost hrát na dvoudráhové kuželně.
3) Je s podivem, že se do Divize AS nepřihlásilo více pražských celků. Při účasti 7mi pražských a 7mi středočeských celků by totiž člověk cestoval mimo Prahu pouze jednou za měsíc, což by byl příjemný výlet. Navíc tím pražské celky prakticky ztratily možnost postoupit do ligy a navíc hrát o mistra Prahy. Takto nám nezbývá než ostatním týmům dopředu poděkovat za „Mistra Prahy“ a těšit se až nám představitelé PKS na posledním zápase sezony ve Vlašimi slavnostně předají diplom a medaile !!!

Na dálku odpovídal Petr Veverka, vedoucí družstva S.Vršovice B
Děkujeme za rozhovor.

Poznámka STK:
Neplatí, že v Divizi nejvýše umístěné družstvo z Prahy je MISTREM PRAHY.
(v rozhovoru uvedeno v odpovědích na otázky 2 a 3).

(09.03.05)


 PKS - Poslední aktualizace  24.07.2007
e-mail - webmaster