MISTROVSTVÍ PRAHY I - 2007/08 - KOMENTÁŘE

Dohrávka

V dohrávaném utkání v Braníku hostila Sparta tým Uhelných skladů, který tu bojoval o titul, který měl na dosah v  případě úspěchu. Hosté měli výborný vstup do utkání a již po 2 hráčích vedli 0:4 a 116 kuželek. A tento náskok byl již rozhodující. Domácí pak sice přidali, ale smazat takový náskok již nedokázali.
Tímto vítězstvím se Uhelné sklady posunuly na 1.místo díky lepšímu skóre, před Admiru. K vítězství v nejvyšší pražské soutěži stačilo Uhelným skladům pouhých 33 bodů, což je nejméně za posledních 10 let. To ale nijak nesnižuje úspěch tohoto týmu, který na titul dosáhnul jako nováček soutěže. A to už se také asi hodně dlouho nestalo.
Blahopřejeme . . . 

26.kolo

V závěrečném kole nejvyšší pražské soutěže MP I vyhrály domácí týmy 5 utkání, hosté si na své konto připsali jen 2 vítězství. A tak jak se dalo očekávat, bojovalo se až do posledního kola.
Vedoucí Admiru přivítal ve Strašnicích PSK Union. Hosté potřebovali k zisku titulu alespoň bod. Domácí však předvedli velmi dobrý soustředěný výkon a jasně přehráli po vyrovnaném průběhu adepta na titul. V dalším utkání ve Strašnicích hrál PSK Union B s týmem S.Vršovice C. Domácí hrající již bez obav o udržení však předvedli nemastný neslaný výkon  a tak si hosté po dobrém výkonu odvezli jasné vítězství. Další adept na titul, Uhelné sklady, hrály doma s mistrovskou Pragovkou. Domácí hráči tu po výborném výkonu rozhodli utkání již v první polovině zápasu. V závěru ještě ověnčil jejich vítězství na Zvonu dlouho nevídaným výkonem Schuh (474b. !). V derby v Braníku mezi Spartou a Konstruktivou D byly k vidění kvalitní výkony. Domácí Sparta  nutně potřebovala bodovat k záchraně. Hosté však byli proti a po velmi dobrém výkonu si po zásluze odvezli oba  body. V dalším utkání tohoto kola hostil doma Meteor o záchranu bojující S.Rudná B. Hosté tu potřebovali získat alespoň bod. Domácí ale byli proti, nezaváhali a po kvalitním výkonu poslali hosty domů s neblahým očekáváním. Další důležité utkání se hrálo v Edenu. Tady se v derby utkaly VŠTJ se Slavií. A domácí v boji o záchranu v soutěži neponechali nic na náhodě. Od začátku tlačili na pilu a v polovině vedli již 6:0. Ve zbytku utkání si pak již jen hlídali svůj náskok. V posledním utkání tohoto kola se v souboji o poslední místo utkal na Zahradním městě Slavoj C s Rapidem. Oba týmy tu předvedly velmi dobré výkony. Hostům ale nevyšel úvod utkání a tak se zápas nakonec stal jednoznačnou záležitostí pro domácí tým.
Nejvyšší výkon v tomto kole předvedl doma na Zvonu S.Schuh z Uhelných skladů, kde porazil 474 kuželek. Venku se nejvíce dařilo Posejpalovi z Rapidu, který na Zahradním městě udělal 448. Mezi družstvy předvedla v posledním kole nejvyšší výkon Konstruktiva D a ten měl hodnotu 2582 b. Nejvyšším domácím výkonem byl výkon Uhelných skladů na Zvonu 2574b.
Poslední kolo MP I máme sice již za sebou, ale stále ještě není o novém mistrovi rozhodnuto, stejně tak není vše rozhodnuto na sestupových místech. Do definitivního konce letošního ročníku zbývá ještě sehrát odložené utkání Sparta - Uhelné sklady (28.4.). Aktuálně je tedy na čele Admira, která však čeká právě na výsledek dohrávaného utkání, které rozhodne o tom, zda se titul bude slavit v Kobylisích nebo na Zvonu. Horší než na 3.místě již nebude S.Vršovice C. Také 2 sestupující jsou již od minulého kola známi. Slavoj C a Rapid se nejméně na rok loučí s nejvyšší pražskou soutěží. O tom, kdo je doprovodí do MP II v případě 3 sestupujících týmů se rozhodne mezi Spartou a S.Rudná B. Hráči z Rudné jsou však sestupu výrazně blíže. Mezi jednotlivci byl opět, jako již tradičně nejlepší R.Kašpar z Pragovky, na stříbrném stupínku je Kroužel z Admiry a na bronzovém pak Posejpal z Rapidu. V tabulce TOP20 nemají zastoupení Konstruktiva D a Union B.

25.kolo

Předposlední dějství letošního MP I přineslo 5 vítězství domácích a 2 vítězství hostů. Bojovalo se jak o čelo, tak o únik ze sestupového pásma a nebyla nouze o překvapení.
Vedoucí Admira potvrdila svoji jarní formu a  ani tentokráte doma nezaváhala, když po kvalitním výkonu jednoznačně přehrála Meteor.  Doma nezaváhaly ani Vršovice C, které si celkem snadno poradily s posledním týmem tabulky Slavojem C. V Braníku se střetla dvě družstva z opačných konců tabulky. Sestupem ohrožený Rapid hostil o titul hrající Uhelné sklady. Domácí však stačili hostům jen do poloviny utkání, pak již byli uhlíři jasně lepším týmem. Vítězství je tak i nadále nechává ve hře o titul, pro domácí bylo utkání naopak labutí písní v nejvyšší pražské soutěži.
V
dalším utkání v Braníku hostila domácí Konstruktiva D tým Unionu B, který  nutně potřebuje ještě bodovat. Domácí však nedali hostům příliš šancí a po kvalitním výkonu si zajistili nejen body, ale i šanci zaútočit v posledním kole na bronzový stupínek. Překvapení se málem zrodilo na Karlově, kde domácí již v klidu hrající Praga přivítala o záchranu bojující vysokoškoláky. A nutno říci, že hosté opravdu bojovali. Domácím se naopak vůbec nedařilo a to ani v závěru R.Kašparovi, který tentokráte nebodoval. Překvapení bylo ale k vidění v Edenu.  Slavia si tu mohla již pojistit účast v soutěži pro příští ročník, Union však také potřeboval body k záchraně. Oba týmy tu předvedly výborné výkony. U domácích se blýsknul zejména Zelenka se 498b. Ani to však domácím nestačilo k vítězství. To nakonec vydřeli v dramatickém závěru hosté. V dalším utkání sestupem ohrožených týmů se střetnul S.Rudná B se Spartou. Zpočátku vyrovnaný souboj se v polovině utkání zlomil ve prospěch domácích, kteří si pak již svůj náskok ohlídali.
Nejvyšší výkon v tomto kole předvedl doma v Edenu Zelenka ze Slavie, kterému pokazila radost jen konečná prohra jeho družstva. Venku ve stejném utkání předvedl Kantner z Unionu výkon 451b. Také mezi družstvy byly nejvyššími výkony ty, které bylo možno vidět v Edenu. Union tu porazil 2645 kuželek, domácí Slavia 263O kuželek.
Ani před posledním kolem není ještě o novém mistru rozhodnuto. Ve hře jsou však již jen 2 družstva. Vede Admira s náskokem 3 bodů před S.Vršovice C a 4 bodů před Uhelnými sklady. Ty však mají ještě utkání k dobru a mohou ji ještě ohrozit. Také o bronzový stupínek bude ještě boj. Od 7.místa však budou muset družstva bojovat o udržení až do posledních hodů. Prvními sestupujícími jsou KK Slavoj C a Rapid. Ty čeká nejméně roční přestávka v nejvyšší pražské soutěži.  Který tým je jako třetí doprovodí, se dá jen těžko tipovat.  Definitivní odpověď dá až poslední kolo.
V tabulce jednotlivců se na prvních třech místech asi také již nic nezmění. Svoje kvality opět potvrzuje R.Kašpar z Pragovky, za ním je Kroužel z Admiry a Tepličanec z Konstruktivy D. V Tabulce TO20 chybí jen hráč Unionu B

24.kolo

V pořadí již 24.kolem pokračovala nejvyšší pražská soutěž MP I. Kolo bylo sehráno kompletní a neobešlo se bez překvapení. Domácí týmy tentokráte vyhrály ve 4 utkáních, hosté se radovali 2x a v 1 případě skončilo utkání remízou.
V Braníku hostila Sparta vedoucí tým tabulky Admiru. A hosté si tu vedli velmi dobře. Vedli již 2:8, ale Sparta v závěru dokázala ještě vydřít alespoň bod za remízu. Šlágrem tohoto kola bylo utkání na Zvonu, mezi Uhelnými sklady a S.Vršovice C. Oba týmy mají šanci na titul a odpovídal tomu i průběh utkání. Domácí předvedli velmi dobrý výkon a když vedli již 6:2 a 113 kuželek, bylo o výsledku utkání vcelku jasno. Překvapení přineslo utkání na Meteoru, kde domácí hostili Slavii. Ta tady předvedla výborný výkon a i když domácí hráli dobře na hosty to tentokráte zdaleka nestačilo.
Existenční utkání hrál doma Slavoj C s Konstruktivou D. Domácí tu vedli již 6:0 a zdálo se, že jsou na nejlepší cestě k důležitým bodům. Hosté však dokázali v dramatickém závěru ještě strhnout vítězství na svoji stranu. Domácí si tak zřejmě zatloukli poslední hřebíček do sestupové rakve. Vyrovnané bylo utkání na Karlově, ve kterém Praga nakonec porazila o záchranu bojující Rapid. Hosté si tu dlouho vedli dobře a nebyli bez šancí na body, ale v závěru s domácí zkušeně ohlídali vítězství. Jasnou záležitostí pro domácí bylo utkání ve Strašnicích, ve kterém domácí Union B po velmi dobrém výkonu bez problémů přehrál S.Rudná B. Důležité body k záchraně získali také vysokoškolácí, kteří v Edenu po kvalitním výkonu porazili Union A.
Nejvyšší výkon v tomto kole předvedl doma Polanský z Unionu B, kterému se podařilo porazit 466 kuželek, venku pak na Meteoru dosáhnul Kocan ze Slavie výkonu 453 b. Mezi družstvy byla nejlepší Slavia, která na Meteoru udělala 2629, doma se nejvíce dařilo Unionu B s výkonem 2579 b.
Dvě kola před koncem je na čele Admira s náskokem 3 bodů před S.Vršovice C a Uhelnými sklady, které však mají 1 utkání k dobru (na Spartě). Admira tak může již v příštím kole slavit titul, pokud ovšem doma porazí Meteor, kterému již o nic nejde a může hrát v klidu. To se týká zřejmě již všech družstev na 4. až 8.místě. Od 9.místa nemá ještě nikdo nic jisté. Vzhledem k aktuální situaci ve III. lize a Divizi AS lze totiž očekávat sestup 3 družstev. Z toho pohledu jsou na tom hodně špatně předposlední Rapid a poslední Slavoj. Kdo bude tím třetím do počtu se dá jen těžko odhadnout a tak se i v posledních 3 kolech máme na co těšit.
Mezi jednotlivci je pořadí na čele již beze změn. V tabulce TOP 20 nemá zastoupení jediný tým a tím je PSK Union.

23.kolo

23. kolem začíná finišovat nejvyšší pražská soutěž \MP1. Kolo bylo odehráno kompletní a hrálo se v něm i derby pražských S. K dispozici je výsledek dohrávaného utkání 17.kola. V tomto kole byli opět úspěšnější domácí, kteří vyhráli 5 utkání, ve 2 utká ní se na konci radovali hosté.
Vedoucí Admira doma hostila o záchranu hrající Union B. A bylo to velice vyrovnané utkání. Až v souboji poslední dvojice strhla Admira vítězství definitivně na svou stranu.. Dramatický průběh mělo také utkání ve Vršovicích, kde S.Vršovice C přivítal obhájce titulu TJ Praga. Oba týmy tu předvedly výborně výkony. Domácí si postupně vytvořili náskok, který v závěru ani R.Kašpar již nemohl vymazat. Domácí jsou tak i nadále ve hře o konečné vítězství v MP1, Pragovka již titul asi neobhájí. Konstruktiva D hostila v dalším utkání v Braníku ambiciózního nováčka Uhelné sklady a nemohla si dovolit ztrátu bodů. Hosté by naopak v případě vítězství byli výrazně ve hře o titul. Domácí však předvedl kvalitní a soustředěný výkon a především v závěrečné sérii dokázali přehrát soupeře. Ve Strašnicích hrál Union s dalším adeptem na titul Meteorem. Domácím se tentokráte ale příliš nedařilo a tak hostům k vítězství stačil jen mírně nadprůměrný výkon. Skvělé výkony byly k vidění opět v Edenu. Tady v derby přivítala Slavia tým Sparty. Domácí si mohli vítězstvím výrazně vylepšit postavení do závěrečných kol, hosté naopak potřebovali bodovat. V utkání, které mělo velice vyrovnaný průběh dokázalo na obou stranách překonat hranici 450 bodů celkem 6(!) hráčů. Spokojenější byli na konci hosté, kteří tu vydřeli důležité body. V utkání týmů bojujících o udržení hrál v Braníku Rapid existenční utkání s VŠTJ.  Domácí hráči měli lepší vstup do utkání a postupně si vytvořili náskok, který v závěru již nepustili. I v posledním utkání tohoto kola se střetla družstva namočená do sestupových vod. Utkání v Rudné však bylo překvapivě jasnou záležitostí pro domácí hráče. Domácí S.Rudná B tak získal důležité body, naopak nad hosty ze Slavoje C se začínají zavírat sestupové vody.
Nejvyšší výkon v tomto kole předvedl venku Hartina ze Sparty, který v Edenu docílil výkonu 474 b. Doma byl nejlepší M.Boháč ze S. Vršovice C s výkonem 461 b. Nejvyšší výkony družstev byly k vidě.ní v derby, kde Sparta předvedla výkon 2672 b. a domácí Slavia pak 2617 b
V dohrávaném utkání 17.kola hrál doma Meteor s Pragovkou. A domácí tu nezvládli roli favorita sahajícího letos po titulu. Meteor předvedl jen podprůměrný výkon, který namohl na na jaře dobře hrající Pragovku stačit. R.Kašpar se na postu dotahováka tentokráte ani příliš nezapotil.
Tři kola před koncem chybí v tabulce výsledek jediného utkání (Sparta-Uhelné sklady). Na čele je jen krůček od historického úspěchu Admira. Na záda jií však dýchá ještě trio S.Vršovice C. Meteor a Uhelné sklady. Již jen tyto týmy mohou letos zasáhnout do bojů o titul. Týmy od 5.místa však zatím ještě nemohou být v klidu. Boj o udržení bude ještě velice napínavý. V nejhorší výchozí pozici se však nachází poslední tým tabulky Slavoj  C.

22.kolo

Nejvyšší pražská soutěž MP I má za sebou kompletní 22.kolo. V tomto kole však byla již v lednu předehrána 2 utkání (Rapid-Vršovice C a Sparta-Union). Celkově přineslo toto kolo poměrně vyrovnanou bilanci. 4 utkání vyhráli domácí a 3x zvítězili hosté.
O záchranu bojující Slavoj C přivítal na Zahradním městě vedoucí Admiru. Utkání mělo velice vyrovnaný průběh, přesto si však hosté postupně vytvořili dostatečný náskok, díky kterému si v závěru již ohlídali cenné body. Vyrovnané bylo také utkání v Edenu, kde další tým ze sestupových vod VŠTJ hostil jednoho z adeptů na letošní titul Meteor. Domácí podali opět soustředěný výkon a dokázali tak vydřít důležité body. Jasnou záležitostí pro domácí bylo  utkání na Zvonu, kde Uhelné sklady bez problémů přehrály slabě hrající S.Rudná B. Zajímavý průběh mělo utkání na Karlově. Pragovka tu hrála s Konstruktivou D a z počátku se jí příliš nedařilo. Hosté tu vedli  0:4 a 2:6, ale přesto vyšli nakonec naprázdno. V závěrečném dramatickém souboji zajistil body domácím výborným výkonem R.Kašpar. Vše se rozhodovalo doslova posledními hody a domácí nakonec vyhráli o 5 kuželek. V souboji týmů ze druhé poloviny tabulky hrál ve Strašnicích Union B se Slavií. Domácí tu předvedli kvalitní výkon a po zásluze si připsali oba body.
Nejvyšší výkon v tomto kole předvedl Runtch z Unionu, který v Braníku nahrál 464 b. Doma byl nejlepší Posejpal z Rapidu s výkonem 456 b. Mezi družstvy se nejvíce dařilo Unionu, který v Braníku docílil výkonu 2558 b. Doma předvedl Union B výkon 2542 b.
V tabulce je na čele i po tomto kole S.Admira před S.Vršovice C. Uhelné sklady a Meteor za nimi mají ještě 1 utkání k dobru. Mezi těmto 4 týmy se zřejmě rozhodne o novém mistrovi. Ve vyrovnaném středu tabulky je mezi 5. a 9.místem celkem 5 týmů se shodným ziskem 221 bodů. Ani tyto týmy však ještě nemohou být zcela v klidu vzhledem k velice pravděpodobnému sestupu 3 družstev. Na konci tabulky je předposlední Rapid a na poslední místo se propadnul Slavoj C. Oba týmy však mají stále ještě šanci.  V pořadí jednotlivců se pořadí již téměř nemění. V tabulce TOP20 nemají stále zastoupení Uhelné sklady a Union.
Do konce letošního ročníku zbývají pouhá 4 kola a tak se pojďme podívat na šance týmů na čele tabulky.
 
Admira
D: Union B, Meteor
V: Sparta, Union
Vršovice C
D: Praga, Slavoj C
V: Uhelné sklady, Union B
Uhelné sklady
D: Vršovice C, Praga
V: Konstruktiva D, Rapid, Sparta
SK Meteor
D: Slavia,  Rudná B, Praga
V: Union, Admira

Z přehledu je zřejmé, že hodně může napovědět až předposlední kolo. Je však velice pravděpodobné, že vše bude jasné až po kole posledním. Situace na sestupových místech je mnohem složitější než na čele a tak si i tady budeme muset zřejmě počkat až do posledního kola.

21.kolo

21.kolem se nevyšší pražská soutěž definitivně přehoupla do své poslední čtvrtiny. Kromě kompletních výsledků tohoto kola máme k dispozici i 1 výsledek dohrávaného utkání 18.kola. V odehraných utkáních opět kralovali domácí, kteří  vyhráli celkem 6 utkání, ze 2 utkání si odvezli body hosté.
Utkáním kola byl zápas v Kobylisích, kde vedoucí Admira hostila Uhelné sklady. Celé utkání bylo velice vyrovnané a dramatické až do posledních hodů. V závěrečném souboji pak domácí přeci jen uhájili svoje vítězství. Velice vyrovnané utkání bylo také utkání ve Vršovicích, kde domácí S.Vršovice C hrál s o záchranu hrajícími vysokoškoláky. Hosté tu vedli již 0:4, ale v dramatickém závěru nakonec nezískali ani bod. Jasnou záležitostí pro domácí tým bylo utkání Meteoru se Spartou. Domácí tu podali kvalitní výkon a hostům tak nedali příliš šancí. V derby v Braníku předvedla tentokráte Konstruktiva D opět výborný výkon, který jí tak zajistil body v utkání s Rapidem. Zajímavý souboj byl k vidění také v Edenu, kde Slavia hostila Slavoj C. Oba týmy tu předvedly velmi dobré výkony, domácí však byli lepším týmem. V utkání týmů z dolní poloviny tabulky nestačil doma S.Rudná B na lepšící se Pragovku. Přesto, že domácí nehráli špatně, na hosty to tentokráte nestačilo. Těm zajistil oba body v závěrečném souboji dotahováků R.Kašpar. Překvapení se zrodilo v derby ve Strašnicích. Tady domácí Union A nečekaně hladce podlehnul výborně hrajícímu Unionu B. V dohrávaném utkání 18.kola pak porazila Konstruktiva D po nepříliš výrazném výkonu trápící se hosty ze S.Rudná B.
Nejvyšší výkon v tomto kole předvedl v Edenu Kocan ze Slavie, kterému na konci svítilo na ukazateli číslo 486. Venku byl nejlepší M.Klement z Pragovky, který v Rudné předvedl výkon 462 b. Mezi družstvy excelovala tentokráte Slavia svým domácím výkonem 2637 b. Venku docílily shodného výkonu družstva Slavoj C (na Slavii) a Union B (ve Strašnicích) a to 2597b.
V tabulce je i nadále na čele Admira. Stejný bodový zisk, ale více odehraných utkání má i druhý S.Vršovice C. Za nimi ztrácí jen minimum Meteor a Uhelné sklady. Oba tyto týmy však mají 2 resp. 1 utkání k  dobru. Střed tabulky nyní tvoří trio Konstruktiva D, Slavia a Union A. Za nimi je pak již velký boj o udržení. Vzhledem k velice reálně se rýsující možnosti sestupu 3 týmů, je tu situace velice napjat. Nejhůře si zatím stojí Slavoj C a Rapid. Více snad napoví již příští kolo, po kterém by se počty utkání jednotlivých týmů měly již více srovnat. V pořadí jednotlivců vede jasně R.Kašpar z Pragovky  před  Krouželem z Admiry a Tepličancem z Konstruktivy D. V tabulce TOP20 nemají zastoupení pouze Uhelné sklady a PSK Union.

20.kolo

Drama pokračuje. Tak by se dalo stručně charakterizovat další kolo nejvyšší pražské soutěže MP I. Všechna utkání vyhrály domácí týmy a výrazně v nich bodovaly týmy z konce tabulky.
N
a Karlově, kde Pragovka přivítala vedoucí Admiru, předvedli domácí tentokráte velmi dobrý výkon. Ten byl  ověnčen zejména závěrečným skvělým výkonem R.Kašpara. Jeho 473 poražených kuželek je výkon na Karlově neuvěřitelný a je to současně nový rekord dráhy! Vyrovnané utkání se hrálo  ve Strašnicích. Tady hrál Union B s Meteorem a oba týmy tu předvedly velmi dobré výkony. Utkání mělo velice vyrovnaný průběh. V závěru však byli domácí přeci jen lepší a získali tak důležité body do tabulky. S.Vršovice C doma po dobrém výkonu porazil  poměrně snadno ve slabých výkonech pokračující Konstruktivu D. Body do tabulky si připsal také předposlední Slavoj C, který utkání s Unionem rozhodnul již v první polovině utkání. Na Zvonu hostil nováček Uhelné sklady lepšící se Slavii. A domácí tu opět neprohráli. Předvedli soustředěný výkon a hostům příliš šancí nedávali.V Edenu pokračovali vysokoškoláci v dobrých jarních výkonech. Prohrávali sice v úvodu se Spartou, ale postupně otočili utkání a v polovině definitivně zlomili odpor hostí. Ti v závěru již jen korigovali konečný výsledek. V dalším domácím utkání v Braníku tentokráte Rapid neměl problémy. V utkání se S.Rudná B předvedl kvalitní výkony a jasně přehrál slabě hrající hosty.
N
ejvyšší výkon v tomto kole předvedl doma Posejpal z Rapidu a měl hodnotu 481  b. Venku předvedl Viktorín ze Sparty  výkon 443 b. na Slavii. Nejvyšší výkon družstva v tomto kole udělal Union B, který doma porazil 2542 kuželek. Venku ve stejném utkání Meteor udělal 2505.
Také po tomto kole se na čele drží Admira s lepším skóre před S.Vršovice C, ten má ale o 1 utkání více. Třetí jsou Uhelné sklady, která mají zase 1 utkání k dobru. I dále je tabulka velice vyrovnaná a přímo nabitá je v její druhé polovině. Tady totiž osmá Konstruktiva D má jediný bod náskok před posledním týmem tabulky, kterým je stále Rapid. Uvidíme, jak bude tabulka vypadat zejména po 22.kole, kdy by se měly počty odehraných utkání jednotlivých družstev výrazně srovnat. Mezi jednotlivci  se pořadí na čele po tomto kole  nezměnilo. V tabulce TOP20 nemají zastoupení jen 2 týmy.

19.kolo

Tentokráte kompletním, v pořadí již 19.kolem pokračovala nejvyšší pražská soutěž MPI.  Úspěšnější byly domácí týmy, které vyhrály 4 utkání, 2x si odvezli body hosté a v jednom utkání se soupeři rozdělili o body. Opět nebyla nouze o překvapivé výsledky.
H
ned prvním překvapením byl výsledek z Kobylis. Tady Vedoucí Admira hostila poslední Rapid. Ale na průběhu utkání to nebylo vůbec znát. Hosté tu vedli dokonce již 0:8, ale domácí dokázali famózním závěrem vydřít alespoň remízu.o Překvapivě jasnou záležitostí bylo utkání v Rudné, kde domácí S.Rudná B snadno přehrál slabě hrající hosty ze S.Vršovice C. Dramatické a vyrovnané utkání bylo ve Strašnicích, kde Union hostil ambiciózního nováčka Uhelné sklady. Oba týmy tu předváděly velmi dobré výkony, ale domácí byli přeci jen o kousek lepší. Doma nezaváhal ani další adept na letošní mistrovský titul Meteor. Ten po kvalitním výkonu přehrál Slavoj C. Další překvapení se zrodilo  v Braníku, kde Sparta hrála s o záchranu bojujícím Unionem B. Utkání mělo velice vyrovnaný a dramatický průběh, který vyvrcholil v závěru. Tady domácí dotahovák mohutně finišoval a vše bylo otevřené až do posledních hodů. Radovali se však hosté, kteří si tak připsali veledůležité body do tabulky. Také druhé utkání v Braníku přineslo překvapení. Konstruktiva D tu po velice slabém výkonu podlehla poslednímu týmu z tabulky VŠTJ. Kvalitní výkony předvedli hráči v utkání v Edenu, kde Slavia hostila Pragovku. Oba týmy potřebují ke klidu nutně bodovat. A to se tentokráte podařilo domácím, kteří si do poloviny utkání vytvořili náskok 6:0 a ten si již ve druhé části ohlídali.
N
ejvyšší výkon v tomto kole předvedl doma Pavlíček ze Sparty a měl hodnotu 470 b. Venku byl nejvyšším výkonem výkon R.Kašpara z Pragovky, který v Edenu předvedl 458. Nejvyšší výkon družstva udělala Slavie B doma a to 2582, venku ve stejném utkání Pragovka 2552.
I po 19.kole je situace v tabulce velice vyrovnaná. Vede i nadále Admira, za kterou je trojice týmů se ztrátou 2 bodů v pořadí Meteor, Vršovice C a Union. Meteor má však utkání k dobru, Vršovice C a Union mají naopak o zápas více a tak se souboj o titul začíná pomalu zužovat. Druhá polovina tabulky je namočena do bojů o záchranu a to i týmy, které ještě nedávno mohly myslet na boje o titul. Mezi 7.a posledním týmem jsou jen 4 body rozdílu. Předposlední Slavoj C má stejný bodový zisk jako poslední Rapid. Mezi jednotlivci  se pořadí již příliš nemění. Vede R.Kašpar z Pragovky před Krouželem z Admiry, na 3.místo se posunul Tepličanec z Konstruktivy V tabulce TOP20 nemají zastoupení jen 2 týmy,

18.kolo

Drama letošního ročníku MP I pokračovalo 18.kolem. Opět v něm bylo odloženo 1 utkání. V těch odehraných vyhráli domácí 4 utkání, z toho 1x nadělili hostům kanára. Hosté si odvezli body ze 2 utkání. A opět jsme byli svědky několika překvapení.
T
o první se zrodilo ve Vršovicích, kde vedoucí tým soutěže S.Vršovice C  podlehnul Admiře. Domácí nehráli špatně, ale hosté byli přeci jen lepší zejména díky závěrečnému výkonu dotahováka, který zcela přehrál domácího hráče. Nováček Uhelné sklady potvrdil, že doma na Zvonu jen nerad rozdává body. Hosté z Meteoru sice nepřijeli v nejsilnější sestavě, ale přesto o výhře domácích nebylo brzo pochyb. Na Karlově si tentokráte domácí Pragovka zahrála a předvedla výkon hodný mistra. Nadělila tak trápícím se hostům z Unionu kanára. Zajímavé utkání se hrálo na Zahradním městě, kde předposlední Slavoj C hostil Spartu. Utkání mělo velice vyrovnaný průběh. V závěru však domácí nedali hostům šanci a jasně dovedli utkání do vítězného konce. Husarský kousek se povedl Slavii. Ta v souboji týmů bojujících o záchranu předvedla vynikající výkon v Braníku proti domácímu Rapidu.  Ten tu vedli již 4:0, ale pak se nestačil divit. Hosté předváděli jeden výborný výkon za druhým a i když domácí celkově podali velmi dobrý výkon, na skvělý výkon hostů to nestačilo. Dobře zahrál doma také poslední tým tabulky VŠTJ, který v Edenu v důležitém utkání porazil Union B a drží tak i nadále svoje šance nad vodou.
Nejvyšší výkon v tomto kole předvedl J.Kocan ml. ze Slavie, který v Braníku zahrál parádních 483 b. Doma se nejvíce dařilo Altmannovi z Unionu B, který v Edenu předvedl výkon 450 b. Mezi družstvy jasně vyčnívá výkon Slavie v Braníku. 2714 se opravdu často nevidí. Doma ve stejném utkání předvedl nejvyšší domácí výkon Rapid a to 2570, na vítězství to však tentokráte nemohlo stačit.
Po 18.kole je i nadále tabulka velice vyrovnaná, k čemuž přispívá i nestejný počet utkání, který mají jednotlivá družstva na svém kontě. Jen 6 týmů má správný počet odehraných utkání. 3 týmy mají již o zápas více a naopak 5 týmů má o utkání méně. Do čela se po tomto kole vyhoupla Admira, která posílila svoje ambice vítězstvím ve Vršovicích, které klesly na 2.místo. Na 3.místo se posunul nováček Uhelné sklady. Ze hry o titul začíná být Union a zřejmě i Sparta a Konstruktiva D. Vše se ale může již v příštím kole změnit. Ze středu tabulky je stále blízko na její konec. Polepšila si Slavia i Pragovka. Naopak komplikace čekají Rapid, který klesnul na poslední místo. Tady rozhoduje o pořadí vyšší počet odehraných utkání. Ale i na konci tabulky může být po příštím kole opět všechno jinak. Mezi jednotlivci  si drží vedení R.Kašpar z Pragovky, před Krouželem z Admiry a vršovickým M.Boháč. V tabulce TOP20 nemá zastoupení 2 týmy, oba Uniony.

17.kolo

17.kolo MP I nebylo tentokráte sehráno kompletní. 2 utkání byla odložena a tak se odehrálo jen 5 utkání. V těchto utkáních vyhráli 4 utkání domácí a v 1 utkání se soupeři rozešli s remízou.
Vedoucí S.Vršovice sehrál vyrovnané a dramatické utkání v Edenu. Domácí Slavia tu trochu zaspala v úvodu utkání a hosté vedli již 6:0. Ale nutno říci, že úvodních 488 od M.Boháče bylo parádních. Pak se vše zhouplo jako na houpačce a domácí otočili utkání, když ve druhé části excelovat zase domácí Burger výkonem 484. Vyrovnané utkání se hrálo také ve Strašnicích, kde Union hostil Rapid. Tady se soupeří střídali ve vedení a vše se pak rozhodlo až v samotném závěru, ve kterém hosté sahali po bodech, domácí ale vydřeli alespoň remízu. Kvalitní výkon předvedla doma Admira proti Konstruktivě D. Ve dlouho vyrovnaném utkání byli domácí hráči v závěru jednoznačně lepší a dovedli tak utkání k vítěznému konci. Další vyrovnané utkání se hrálo v Rudné, kde se utkal S.Rudná B s vysokoškoláky. Hosté měli lepší úvod, domácí pak srovnali krok a rozhodnutí tak přinesl až závěrečný souboj dotahováků. V souboji se rozhodovalo doslova až v posledních hodech. Šťastnější byli nakonec přeci jen domácí. Také v posledním odehraném utkání tohoto kola to byl boj až do posledních hodů. Union B v něm hrál se Slavojem C. Domácí sice vedli v polovině již 6:0, ale v závěru to neměli vůbec jednoduché. Svoje vítězství si však již nenechali vzít.
Nejvyšší výkon byly v tomto kole k vidění v Edenu, kde vršovický M.Boháč předvedl výkon 488 b. a domácí Burger 484 b.  Stejně tak výkony obou družstev v tomto utkání byly i nejvyššími výkony družstev v tomto kole.
Po neúplném 17.kole začíná být tabulka poněkud nepřehledná vzhledem ke 2 odloženým a 2 předehrávaným utkáním. Na čele je stále S.Vršovice C, před Admirou, která má však o zápas méně a Meteorem, který má o 2 zápasy méně. Střed tabulky je vyrovnaný, ale stále platí, že ve druhé polovině tabulky hrají družstva o udržení. Poslední jsou stále VŠTJ, které ztrácejí 1 bod na Slavoj C a jen 2  body na další 3 týmy. Mezi jednotlivci  vede R.Kašpar z Pragovky, před Krouželem z Admiry, na 3.místo se vyhoupnul vršovický M.Boháč. V tabulce TOP20 nemá zastoupení jen Union B.

16.kolo

V 16.kole MP I byla sehrána všechna utkání a toto kolo přineslo poměrně vyrovnanou bilanci. Ve 4 utkáních vyhrály domácí týmy a ve 3 utkáních se radovali hosté. Tentokráte nebyla nouze ani o překvapivé výsledky.
V utkání kola se střetnul vedoucí S.Vršovice C se druhým Unionem. Souboj, který měl velice vyrovnaný průběh, se rozhodnul až v samotném závěru, ve kterém měl domácí dotahovák jasně navrch nad hostujícím hráčem. První překvapení tohoto kola se zrodilo v Braníku, kde Konstruktiva D přivítala o záchranu hrající Slavii. Hosté tu od počátku předváděli velice dobrý a soustředěný výkon, který jim nakonec přinesl i překvapivé vítězství a důležité body do tabulky. Vyrovnané bylo také další utkání v Braníku, kde se utkal Rapid s Meteorem. Hosté tu měli lepší vstup do utkání a vedli 0:4 a o 70 kuželek. Domácí se pak sice hodně snažili, ale ztrátu již nedohnali. Nováček Uhelné sklady doma nakonec jasně porazil Union B, ale až lepším závěrem a díky výpadku hostujícího hráče v předposlední dvojici. Další překvapní se zrodilo  v Rudné, kde domácí S.Rudná B podlehnul Admiře. Utkání tu bylo vyrovnané a otevřené až do souboje posledních hráčů. V něm byl lepší hostující dotahovák a tak se radovali hosté. A do třetice překvapení je z Karlova. Tady Pragovka opět zklamala a podlehla výrazně Spartě. Domácím tu kanára odvracel až v závěru R.Kašpar. V posledním utkání tohoto kola se v důležitém utkání střetly týmy z konce tabulky. V Edenu porazily vysokoškoláci po soustředěném výkonu. tým Slavoje C. Domácí tentokráte nenechali nic na náhodě a od počátku tlačili na pilu, což jim nakonec přineslo zasloužené vítězství.
Nejvyšší výkon v tomto kole předvedl opět Nedbal z Meteoru, který v Braníku dokázal porazit 470 kuželek. Doma byl nejlepší Tepličanec, který předvedl výkon 453 b. Mezi družstvy se nejvíce dařilo Slavii, která v Braníku udělal 2605. Doma byl nejvyšším výkonem výkon Konstruktivy D a to 2536, na vítězství to ale nestačilo.
I po tomto kole je na čele S.Vršovice C, který má však o zápas více než druhý Meteor a třetí Uhelné sklady. Stále platí, že všechny týmy z první poloviny tabulky bojují o titul. Ve druhé polovině se pak hraje o udržení a vzhledem k možnému sestupu více týmů je tu opravdu velice horko. Mezi osmou Pragovkou a posledními VŠTJ jsou jen 2 body rozdílu a situace se tak bude zřejmě neustále měnit. Zatím tu nemá nikdo nic jistého a tak se můžeme těšit na další dramatický průběh. V tabulce jednotlivců vede R.Kašpar z Pragovky před Krouželem z Admiry a Posejpalem z Rapidu.

15.kolo

Ve 2.jarním kole byla opět sehrána všechna utkání, která přinesla 4 vítězství domácích, 2 vítězství hostů a 1 remízu. A k viděni byla řada vyrovnaných a dramatických utkání.
Vedoucí S.Vršovice C hrál na Meteoru. Domácí tu však předvedli skvělý výkon, proti kterému neměli hosté příliš šancí. Dramatické a vyrovnané utkání se hrálo ve Strašnicích, kde Union hostil Konstruktivu D. Družstva se tu střídala v zisku bodů, ale v závěru byli hosté lepší. K vítězství jim to ale nestačilo a tak se zrodila první jarní remíza. Podzimní mistr a nováček z Uhelných skladů hrál na Zahradním městě, kde byl hostem o záchranu bojujícího Slavoje C. Utkání tu mělo velice vyrovnaný a dramatický průběh a vše se nakonec rozhodlo až v závěrečném souboji dotahováků. A v něm byli domácí  nakonec šťastnějším týmem. V derby v Braníku se utkala Sparta s Rapidem. Dlouho vyrovnaný souboj se zlomil v souboji 4.dvojice, po kterém domácí již neměli dost sil ke zvratu utkání a hosté si tak odvezli důležité body. Dramatické a vyrovnané bylo také utkání v Kobylisích, kde Admira nakonec porazila poslední tým tabulky VŠTJ. Neměla to však vůbec jednoduché a o bodech rozhodla až v samotném závěru. V Edenu Slavia po velmi dobrém výkonu porazila S.Rudná B. O svém vítězství však rozhodla až skvělými výkony svých posledních 2 hráčů. V  dalším utkání ve Strašnicích nestačil Union B na mistra z Pragovky, který po zimní přestávce vypadá odpočatě. Také tady se utrkání rozhodovalo až v posledních soubojích.
Nejvyšší výkon se v tomto kole podařil doma Nedbalovi z Meteoru, který dosáhnul výkonu 478 b. Venku byl nejlepší B.Rys ze S.Rudná B. který na Slavii porazil 453 kuželek. Nejvyšším výkonem družstva v tomto kole byl domácí výkon Meteoru v hodnotě 2614, venku se nejvíce dařilo Rapidu, který v Braníku předvedl výkon 2539 b.
Po tomto kole se čelo tabulky nemění. I přes porážku je na čele S.Vršovice C s jednobodovým náskokem před Unionem. Oba týmy mají však o utkání více. Třetí je i nadále Konstruktiva D. Situace je však stále velice vyrovnaná a do 7.místa družstva ztrácejí jen minimálně. I ve druhé polovině tabulky je situace vyrovnaná a prakticky všechny týmy tu hrají o udržení. Polepšila si Pragovka ale i Rapid.  Na konci je předposlední Slavia a stále poslední jsou vysokoškoláci. V tabulce jednotlivců vede R.Kašpar z Pragovky před Krouželem z Admiry, na 3.místo se posunul Tepličanec z Konstruktivy D. V tabulce TOP20 nemají zastoupení již jen 2 týmy.

14.kolo

Ani jsme se nenadáli a máme tu jarní část mistrovských soutěží. Hned úvodní kolo začalo pěkně zostra. Kromě kompletního úvodního kola tu máme nezvykle k dispozici i 2 výsledky předehrávaných utkání 22.kola. V úvodním kole byly stoprocentně úspěšné domácí týmy, v předehrávaných utkáních naopak hosté.
Podzimní mistr a nováček Uhelné sklady hrál v Edenu se zatím posledními vysokoškoláky. Na dráze to ale nebylo příliš znát. Souboj to byl vyrovnaný až do posledních hodů a domácí nakonec vydřeli důležité body k cestě za záchranou. V souboji o čelo tabulky porazil doma S.Vršovice C tým Sparty. Domácí tu jasně přehrávali hosty, kteří korigovali konečný výsledek až v závěru utkání. Prvního jarního kanára bylo možné zahlédnout v Rudné. Tady domácí S.Rudná B podal výborný výkon a hostujícímu Unionu nedal vůbec šanci. V dalším utkání tohoto kola přivítala Konstruktiva D v Braníku  tým Meteoru. Ve vyrovnaném utkání tu předvedl vynikající výkon zejména domácí Tepličanec, který opět pokořil pětistovku  výkonem 512 b. a to se opravdu často nevidí. Ve vyrovnaném utkání v Kobylisích porazila Admira Slavii, když si svoje vítězství definitivně pojistila až v závěrečném souboji dotahováků. V dalším utkání  v Baníku porazil doma Rapid až lepším závěrem Union B. Hosté tu v polovině vedli již 5:1, ale domácí to nevzdali a dokázali ještě otočit vývoj utkání. Body pro domácí tu výborným výkonem v závěrečném souboji zajistil domácí Valta. V posledním utkání úvodního kola porazila na Karlově Pragovka tým Slavoje C. Oba týmy se tu opět pěkně nadřely a zejména hostům se vůbec nedařilo.
V předehrávkách 22.kola podlehla Sparta doma velmi dobře hrajícímu Unionu, který tu o svém vítězství rozhodnul již v první polovině utkání. V dalším předehrávaném utkání podlehnul doma Rapid týmu Vršovice C, který tu měl výborný finiš v závěru utkání, kterému domácí nestačili.
Nejvyšší výkon v tomto kole předvedl doma v Braníku Tepličanec a to parádních 512 b. Venku  předvedl Vlček z Unionu B výkon 443 b. a také na dráhách v Braníku. Mezi družstvy byl nejlepší výkon Konstruktivy D, která doma dosáhla výkonu 2586 b. Venku pak ve stejném utkání předvedl Meteor výkon 2499 b.
Po prvním jarním kole je tabulka sice zkreslena 2 předehrávanými utkáními, ale ani to nic nemění na její obrovské vyrovnanosti. Na čele je S.Vršovice C před Unionem, oba týmy však mají o zápas více. Za nimi je skupina 3 týmů se ziskem 17 bodů. Střed tabulky téměř neexistuje. V první polovině se bojuje o titul a ve druhé o záchranu. Mezi 8. a posledním místem jsou jen 4 body rozdílu. Na konci je zatím Slavia a VŠTJ, oba týmy s minimální ztrátou na ostatní. Mezi jednotlivci je i nadále na čele R.Kašpar z Pragovky před Krouželem z Admiry a Posejpalem z Rapidu. V tabulce TOP20 nemají zastoupení 3 týmy.

Dohrávky podzimního kola

 

13.kolo

 

12.kolo

Předposledním 12.kolem pokračovala soutěž MPI. V kompletně odehraném kole byly tentokráte úspěšnější hostující týmy, které vyhrály 3 utkání a ze 2 utkání si odvezly bod za remízu. Domácí vyhráli tentokráte jen 2 utkání. Opět byla k vidění řada vyrovnaných a zajímavých duelů. K dispozici je také výsledek odloženého utkání 1.kola.
Překvapení se zrodilo v Braníku, kde vedoucí Sparta hostila S.Rudná B. Po celkově vyrovnaném průběhu tu hosté měli lepší závěr a po zásluze si odvezli bod za remízu. Další velké překvapení se zrodilo ve Strašnicích, kde domácí Union hostil o záchranu hrající Slavii. Domácí tu po průměrném výkonu korigovali hrozivě vypadající prohru až v závěru utkání. Kvalitní výkon doma předvedl Meteor proti Admiře, který po vyrovnané první polovině v závěru utkání jasně přehrál hosty. Dramatické a vyrovnané utkání se hrálo na Zvonu, kde domácí Uhelné sklady hostily Rapid. Hosté tu vedli již 0:6 a 88 kuželek, ale domácí ve druhé části utkání předvedli dokonalý obrat a nakonec vydřeli vítězství. Další remíza v tomto kole se zrodila ve Strašnicích, kde Union B doma jen remizoval v souboji s Konstruktivou D. Domácí měli sice lepší celkový výkon, ale hosté bodovali ve 4 duelech. Na Zahradním městě hrál Slavoj C s Vršovicemi C. Domácí  nehráli špatně, ale hosté tu měli tentokráte svůj den a celkem bez problémů jasně zvítězili. V posledním utkání tohoto kola se utkaly týmy z konce tabulky. V Edenu se hrálo o poslední místo. Tíhu utkání však domácí vysokoškoláci neunesli a ve vyrovnaném utkání po dramatickém závěru nakonec podlehli Pragovce. V dohrávaném utkání 1.kola porazil doma Union B po dobrém výkonu tým Rapidu B.
Nejvyšší výkon v předposledním kole předvedl Burger ze Slavie, který na Unionu porazil 451 kuželek. Doma byl nejlepší Lankaš ze Sparty, který v Braníku předvedl výkon 443b. Mezi družstvy předvedly shodný výkon doma  2541 Meteor a Sparta. Venku byl nejlepší S.Rudná B s výkonem 2532 b.
Před posledním kolem je na čele i nadále Sparta před Meteorem a Uhelnými slady. Mezi těmito 3 týmy se rozhodne o podzimním mistrovi. Také ve středu tabulky lze ještě očekávat změny, zejména s ohledem na 3 zatím odložená utkání. V závěru má mistrovská Praga ještě šanci odskočit z předposledního místa. Na sestupové pozici nemusí však skončit ani vysokoškoláci. Oba tyto týmy mají ještě 1 utkání k dobru. V závěru podzimu je tedy stále ještě o co hrát. Mezi jednotlivci je čelo beze změn. Vede R.Kašpar z Pragovky před Krouželem z Admiry a Posejpalem z Rapidu. V tabulce TOP20 nemají zastoupení 3 družstva - S.Rudná B, Slavia a Konstruktiva D.

11.kolo

11. kolem začala finišovat podzimní část nejvyšší pražské soutěže MPI. V tomto kole byla celkem  vyrovnaná bilance utrkání. Domácí vyhráli 4x, hosté si odvezli body ze 3 utkání. Kromě několika poměrně překvapivých výsledků se zrodil také 1 kanár.
V
edoucí Sparta opět potvrdila svoji podzimní formu a veze si body z utkání v Kobylisích. Domácí tu měli slabou zejména střední část utkání a na nové dráze měli zjevně větší problémy než hosté. Překvapení se zrodilo v dalším utkání, ve kterém prohrály doma Vršovice C s nováčkem z Uhelných skladů. Utkání mělo velice vyrovnaný průběh a o všem se rozhodlo až v závěrečném souboji dotahováků, kde hostující hráč jasně přehrál domácího. Union doma po kvalitním výkonu celkem bez problémů porazil  VŠTJ a také on potvrdil svoji podzimní formu. Vítězství z venku si přivezl i Meteor, který v Edenu jasně přehrál domácí Slavii, která jako by se ukládala již k zimnímu spánku. Výborný výkon doma předvedla Konstruktiva D, která bez problémů porazila Slavoj C. Kanára nadělil doma S. Rudná B týmu PSK Union B. Hosté tu předvedli slabý výkon a snažili se v závěru alespoň odvrátit kanára, ale ani to se jim nakonec nepovedlo. V posledním utkání tohoto kola se v Braníku střetli Rapid a poslední Pragovka. Utkání mělo velmi dobrou úroveň. Domácí si tu postupně vytvořili náskok, který jim přinesl v konečném součtu další důležité body.
V 11.kole byly k vidění hned 2 výkony přes 460 b. a dalších několik výkonu za hranicí 450b.  Nejlépe se předvedl doma Vodička z Konstruktivy D s výkonem 469b. Venku pak R.Kašpar v Braníku porazil 456 kuželek. Výkon 2631, který doma předvedla Konstruktiva D byl nejvyšším výkonem tohoto kola. Venku pak v Braníku předvedla Pragovka výkon 2551b.
V tabulce je 2 kola před koncem na čele Sparta, za kterou se posunul Union  a Meteor. Do konečného podzimního vítězství mohou ještě zasáhnout Uhelné sklady. Střed tabulky je poměrně krátký. O to delší a vyrovnanější je druhá část tabulky a její závěr.. Předposlední jsou VŠTJ a poslední je stále loňský mistr Pragovka. Oba tyto týmy se v závěrečných kolech jistě ještě pokusí opustit sestupová místa. Mezi jednotlivci si pozici na čele udržel R.Kašpar z Pragovky následovaný Posejpalem z Rapidu a Krouželem z Admiry.V tabulce TOP20 nemají zastoupení S.Rudná B a Slavia.

10.kolo

10. podzimní kolo MP1 máme za sebou a opět se děly věci. Viděli jsme 5 vítězství domácích, 2 vítězství hostů a několik opravdu špičkových výkonů hráčů i družstev.
V
edoucí Union hrál na Meteoru a bylo to opravdu kvalitní utkání s dramatickými a vyrovnanými duely. Hosté tu dlouhou drželi krok s domácími hráči a sahali po bodech, ale závěr měli domácí lepší. V derby Sparta-Slavia v Braníku předvedla Sparta výborný výkon. Jediná kuželka jí chyběla ke 26 stovkám. Slavia tu  nehrála špatně, ale na rozjetou Spartu to nemohlo stačit. Union B přivítal ve Strašnicích Admiru. Ta tu měla lepší začátek a vedla již 0:4, pak však již bodovali jen domácí hráči. Vše pečetil v závěrečném souboji domácí dotahovák. Kvalitní výkon předvedly doma Uhelné sklady, které převálcovaly Konstruktivu D. Hosté tu se štěstím odvrátili kanára až v poslední hře. Na Karlově se dočkal mistr další  nepříjemné porážky. Tentokrát Pragovka nestačila na S.Vršovice C. Hraje se tu opravdu mizerně a zdá se, že pád mistra pokračuje. Kvalitní výkon předvedl doma opět Slavoj C. Se S.Rudná B tu sice prohrával po úvodní dvojici více než 70 kuželek, ale přesto dokázal ještě v pohodě vyhrát o 65. Překvapení se zrodilo také v Edenu, kde domácí vysokoškoláci podlehli poslednímu Rapidu. Utkání bylo do poloviny vyrovnané, ve druhé části však hosté převzali otěže a zaslouženě si tak připsali důležité body.
Nejvyšší výkon v tomto kole předvedl sparťan Pavlíček, který v Braníku porazil 479 kuželek. Venku se ve stejném utkání předvedl Kocan ze Slavie výkon 455 b. Ve družstvech, jak již bylo řečeno ukázala nejvíce Sparta a to výkon 2599b., venku pak Union na Meteoru hodil 2525b.
Co tyto výsledky udělaly s tabulkou? Na čelo se opět posunula Sparta, která odskočila triu pronásledovatelů. O podzimním mistrovi se zřejmě rozhodne mezi prvními šesti týmy. Sparta však má k podzimnímu titulu hodně blízko. Střed tabulky prakticky neexistuje. Mezi týmy ze druhé poloviny tabulky se zase rozhodne, které 2 týmy přezimují na sestupových pozicích. Rapid se po dlouhých 8 kolech konečně odpoutal ze dna tabulky a je hned až na 11.místě. Po 4.kole bez porážky vedoucí VŠTJ od té doby nebodovaly a jsou předposlední a až na samotné dno klesnul mistr z Pragovky. Závěrečná kola určitě přinesou ještě hodně zajímavých utkání a situací. Máme se rozhodně na co těšit. Mezi jednotlivci je i nadále na čele R.Kašpar z Pragovky před Posejpalem z Rapidu a Krouželem z Admiry. V TOP20 nemají zastoupení jen Slavia a S.Rudná B.

9.kolo

Kolotoč podzimní části MP I má za sebou 9.kolo. Kromě 6 vítězství domácích se zrodilo 1 překvapivé vítězství hostů. K vidění byl také první podzimní kanár v tomto ročníku.
V
souboji o první místo byl ve Strašnicích k vidění zajímavý průběh. Sparta tu vedla již 0:4, ale domácí Union pak hodně zabral a  jasně nakonec přehrál hosty. Překvapení se zrodilo ve Vršovicích, kde na 1.místo útočící S.Vršovice C nestačil na poslední tým tabulky Rapid. Vše se tu však rozhodovalo až v závěrečném souboji dotahováků. S.Rudná B předvedl doma proti nováčkovi z Uhelných í skladů kvalitní výkon a celkem s přehledem tak získal důležité body. O tom, že v Kobylisích to na nové dráze není lehké se tentokráte přesvědčil tým Slavoje C.
Domácí Admira sice předvedla rovných 24 stovek, ale hosté tu zůstali hodně pozadu ... Kanára nadělil doma Meteor vysokoškolákům.  Domácí odvedli opravdu kvalitní výkon a hosté tu měli minimum šancí bodovat. V posledním utkání tohoto kola hostila v Edenu Slavia tým Union B. Ten tu v polovině utkání vedl již 0:6, ale domácí ještě stihli otočit vývoj utkání ve svůj prospěch  když v závěrečných soubojích zcela jasně přehráli hosty.
V 9.kole předvedli jak hráči, tak družstva několik opravdu kvalitních výkonů. Mezi jednotlivci byl nejvyšším výkonem výkon Tepličance z Konstruktivy D, který doma předvedl parádních 484 b. Venku pak ve stejném utkání porazil R.Kašpar z Pragovky 479 kuželek. Mezi družstvy byl jasně nejlepší Meteor se svým domácím výkonem 2563 b., venku se nejvíce dařilo Pragovce s výkonem 2466, což ale v Braníku není nic moc.
V tabulce se do čela posunul opět Union s lepším skóre před Spartu. Třetí Admira ztrácí bod, má ale utkání k dobru. I v další části tabulky je situace stále hodně vyrovnaná a to až do závěru tabulky. Na konci předposlední Praga a poslední Rapid ztrácejí pouhý bod na další dva týmy. Mezi jednotlivci se po skvělém výkonu v Braníku posunul do čela R.Kašpar před Posejpala z Rapidu a Kroužela z Admiry. V tabulce TOP20 nemá zastoupení jen tým S.Rudná B.

8.kolo

Také v 8.kole MP I nebyli domácí příliš štědří k hostujícím týmům. Domácí vyhráli 6 utkání, v jednom utkání se zrodila remíza a jen z 1 utkání si odvezli body hosté.
V
e Strašnicích se hrálo derby, ve kterém domácí Béčko hostilo vedoucí tým soutěže Union A. Domácí předvedli kvalitní výklon a nedali příliš šanci hostům, kteří zejména v první polovině nijak neoslnili. Sparta v Braníku hrála s Meteorem a podala tu opět výborný výkon. Hosté tu dokázali bodovat jen v jediném souboji. V dalším derby tohoto kola vybojoval první letošní vítězství Rapid v utkání s Konstruktivou D. Hosté měli sice lepší první část utkání, ale v závěru domácím nestačili. Jediné vítězství hostů v tomto kole zaznamenaly Vršovice C, které vyhráli v Edenu. Vysokoškoláci tu neměli svůj den a tak hostům k vítězství stačil jen průměrný výkon. Body si rozdělily týmy v utkání na Zvonu, kde nováček Uhelné sklady hrál s Admirou. V utkání, které bylo jako na houpačce se tu drama odehrávalo až do posledních hodů. Na Zahradním městě porazil po dobrém výkonu Slavoj D Slavii a to zejména díky výbornému závěru bratrů Ludvíků. V posledním utkání tohoto kola Pragovka doma s přehledem přehrála S.Rudná B, který se tu již tradičně hodně potrápil, o čemž svědčí i žalostný výkon  2213 b.
I  v tomto kole byly k vidění kvalitní výkony. Tím nejvyšším byl výkon sparťana Neumajera v Braníku, který měl hodnotu 463 b. Venku pak předvedl Vodička z Konstruktivy D v Braníku 459 poražených kuželek. Nejvyšší výkon družstva doma předvedla Sparta 2576 b. Venku se nejvíce dařilo  Konstruktivě D, s výkonem 2471 ale na vítězství neměla.
V
tabulce je na čele Sparta před Unionem a Vršovicemi C. Tedy trochu překvapivé trio, ale v letošním ročníku to není již tak nezvyklé. Krátký, ale vyrovnaný střed tabulky přechází plynule v závěr. Tady je stále poslední Rapid, který ztrácí na Pragovku a S.Rudná B 2 body. Mezi jednotlivci se čelo příliš nemění. Stále si nejlépe vede Posejpal z Rapidu, za něj se posunul Kroužel z Admiry před Knoblocha z Uhelných skladů. Průměr přes 420 má i nadále ještě 16 hráčů. V tabulce TOP20 nemají zastoupení již jen 3 týmy.

7.kolo

7.kolem se podzimní část nejvyšší pražské soutěže přehoupla do své druhé poloviny. V tomto kole byli stoprocentně úspěšné domácí týmy, které tentokráte vyhrály všechna utkání. Přesto nebyla o zajímavé duely nouze. K dispozici je již také jeden výsledek odloženého utkání 3.kola.
V
edoucí S.Vršovice C hrál v Braníku, kde ho přivítala Konstruktiva D. Ve vyrovnaném utkání byl strhující zejména závěr utkání, ve kterém nejdříve předposlední domácí hráč prohrál 54 kuželek, poslední hráč domácích však dokázal vyhrát dokonce 95 kuželek. Body tak zůstaly v Braníku. Nováček Uhelné sklady hrál v Edenu proti Slavii. A nutno říci, že domácí se s nováčkem příliš nemazlili. Hosté mohli být rádi, že neodjeli s kanárem. Sparta měla doma proti vysokoškolákům výrazně lepší první polovinu utkání a vytvořila si tak dostatečný náskok, který pak již vcelku bezpečně dovedl do vítězného konce. Union hrál doma se Slavojem C a měl s ním dost práce, teprve v závěru dokázal získat rozhodující náskok a strhnout tak vítězství na svoji stranu. Admira doma přivítala mistrovskou Pragovku a tentokráte se na nové dráze již chytla a soupeře nečekaně hladce přehrála. Trápení Pragovky tak pokračuje. V zajímavém a vyrovnaném utkání porazil doma Meteor tým PSK Union B. V utkání týmů z konce tabulky porazil doma S.Rudná B tým Rapidu. Hosté tu sice vedli již 4:0, ale domácí dokázali vývoj utkání zvrátit ve svůj prospěch. I trápení Rapidu tak pokračuje. V dohrávaném utkání 3.kola porazil doma Union přesvědčivě tým S.Vršovice C
V
tomto kole bylo k vidění několik opravdu kvalitních výkonů. Tím nejvyšším byl výkon vršovického Steindla, který v Braníku porazil 472 kuželek. Ve stejném utkání předvedl domácí Ostatnický výkon 470 b. I mezi výkony družstev byly výkony pravě těchto týmů ve vzájemném utkání těmi nejvyššími.
V
e stále velice vyrovnané máme opět nového a poněkud nečekaného vedoucího. Je jím Union, který má lepší skóre než druhá Sparta. Za nimi je skupina 5 týmů se ztrátou 2 bodů. Střed tabulky je velice krátký. Překvapivý je i závěr tabulky, kde je na předposledním místě loňský mistr Praga a poslední s jediným bodem je stále Rapid. Mezi jednotlivci vede stále Posejpal z Rapidu, za něj se posunul Kroužel z Admiry, na 3.místo klesn

6.kolo

Šesté kolo MP I přineslo kromě poměrně vyrovnané bilance také několik překvapivých výsledků. Domácí týmy vyhrály 4 utkání a hosté se radovali z vítězství 3x.
N
ejvětším překvapením toho kola je porážka vedoucích vysokoškoláků doma s Konstruktivou D. Tentokráte slabě hrající domácí bodovali jen v úvodním duelu, pak již bodovali jen hosté. Nováček Uhelné sklady pokračoval v dobrých výkonech a na Zvonu tentokráte porazil vcelku s přehledem PSK Union. Jasné vítězství zaznamenaly Vršovice C, které doma nedaly šanci trápícímu se S.Rudná B. Hosté mohli být rádi, že neodjeli s kanárem. Další překvapení se zrodilo ve Strašnicích, kde Union B podlehnul Spartě, Utkání tu bylo dramatické až do konce. Teprve drama dotahováků rozhodlo o vítězství hostů. Sparta tak jasně naznačila, že loňský nepovedený ročník je zapomenut.  Překvapivě jasně přehrál doma Slavoj C tým Meteoru, kterému se na Zahradním městě často daří. Ani tentokráte hosté nehráli špatně, ale domácí tu měli svůj den. Na Karlově se opět soupeři trápili. Ani domácí Pragovce to noc nešlo a tak vítězství musel v závěru vydřít až R.Kašpar. Výborné výkony byly k vidění v posledním utkání tohoto kola, ve kterém hrál doma Rapid s Admirou. Obě družstva předvedla opravdu kvalitní výkony. Domácí však měli smůlu, protože ani výkon 2614 tu na body nestačil. Admira v závěru ještě vystupňovala tlak a po zásluze si odvezla vítězství.
Hvězdou tohoto kola byl Kroužel z Admiry, který v Braníku porazil 480 kuželek.  Doma pak ve stejném utkání dosáhnul výkonu 464 b. Valta z Rapidu. Nejvyšší výkony družstev, jak již bylo naznačeno, předvedli Admira 2629 a Rapid 2614 ve vzájemném utkání v Braníku.
V
tabulce se na čelo vyhouply trochu překvapivě Vršovice C s lepším skóre před Uhelné sklady a Spartu. V neuvěřitelně vyrovnané tabulce ztrácejí na čelo další 4 týmy jen 2 body a tak se po každém kole situace hodně mění. Zajímavosti soutěže to určitě neubere. I ve druhé části tabulky je situace vyrovnaná. V závěru je stále loňský mistr Praga B před Rudnou B a smolně posledním Rapidem. Mezi jednotlivci je na čele Posejpal z Rapidu, před Sedláčkem z Unionu a nestárnoucím Knoblochem z Uhelných skladů. V TOP20 nemají zastoupení 4 týmy.

5.kolo

Také 5.kolo nejvyšší pražské soutěže bylo sehráno kompletní. Ani toto kolo se neobešlo bez překvapení. Poprvé se letos hrálo na Admiře. Oproti minulému kolu byli již opět úspěšnější domácí, kteří vyhráli 4 utkání, 2x se z vítězství radovali hosté a v 1 utkání se soupeři podělili o body.
V
edoucí a dosud neporažené VŠTJ hrálo ve Strašnicích. Domácí Union B jim však dovolil bodovat jen v úvodu utkání, pak již to byla jasná záležitost domácího týmu. Také dosud neporažený nováček Uhelné sklady poprvé prohrál, na Meteoru. Domácí si tu získali náskok již v úvodu utkání a po kvalitním a vyrovnaném výkonu zaslouženě zvítězili. Překvapení se zrodilo v Braníku, kde Sparta hrála proti Slavoji C. Dlouho vyrovnané utkání tu v závěru rozhodli pro hosty výborným výkonem bratři Ludvíkové. Union hostil doma mistrovskou Pragovku a předvedl proti ní velmi dobrý a vyrovnaný výkon. Domácí tu vedli již 8:0 a hosté tu korigovali až v závěru utkání, celkově však zklamali. S,Rudná B doma celkem bez problémů porazil Konstruktivu D, která tu zejména v první části utkání předvedla slabý výkon. První utkání na zrekonstruované dráze si zahrála doma Admira proti S.Vršovice C. A domácí se přesvědčili, že to na novém povrchu nebude vůbec jednoduché. Domácí bodovali jen v úvodním souboji, pak již bodovali jen hosté. Na Admiře si asi mohou zarámovat staré rekordy a začít evidovat nové. V posledním utkání  tohoto kola hrála v Edenu Slavia s posledním Rapidem.  V utkání, které bylo jako na houpačce si nakonec oba soupeři rozdělili body.
Hvězdou kola byl P.Ludvík, který v Braníku předvedl výkon 465 b. Doma se nejvíce dařilo Altmanovi z Unionu B, který udělal 450. Nejvyšším výkonem družstva byl výkon Slavoje C v Braníku, který měl hodnotu 2569 b. Doma předvedl Union výkon 2533 b.
V
tabulce má v tuto chvíli jen 5 týmů plný počet utkání. Celkově je tak situace stále dost nepřehledná a velice vyrovnaná. V tabulce jsou i přes porážku na čele VŠTJ FS, před nováčkem Uhelnými sklady a Unionem. Celkem 6 týmů má shodný zisk 6 bodů a střed tabulky tak ani neexistuje mezi 1. a 10.místem je rozdíl pouhých 2 bodů. Největším překvapením zatím je až předposlední místo mistrovské Pragovky a poslední místo letos trochu oslabeného Rapidu.

4.kolo

Teprve 4..kolo MP1 bylo prvním kolem podzimní části, které bylo sehráno kompletně. Úspěšnější byli v tomto kole překvapivě hosté, kteří vyhráli 4 utkání, domácí týmy se radovaly jen 3x.
V
edoucí Sparta hostovala na Zvonu, kde jí přivítal nováček Uhelné sklady. Domácí podali velice soustředěný výkon a zejména v první části byli lepším týmem. Svůj náskok v závěru již zkušeně ohlídali a připravili tak Spartě první letošní porážku v soutěži. V Edenu hráli vysokoškoláci se S.Rudná B. Hosté tu byli vrovnaným soupeřem jen v úvodu utkání, pak již měli navrch domácí, kteří nakonec jasně zvítězili. Vyrovnané a dramatické utkání se hrálo v Braníku, kde Konstruktiva D přivítala Admiru. Oba týmy tu předvedly kvalitní vyrovnané výkony. V dramatickém závěru však byli o něco lepší hosté a zaslouženě si odvezli oba body. Vršovice C hrály doma se Slavií a rozhodující náskok získaly již v souboji první dvojice, pak již neměly výraznější problémy dovést utkání do vítězného konce. Drama se odehrálo na Zahradním městě, kde se Slavoj C  utkal s Union B. Utkání tu bylo dramatické až do posledního hodu a šťastnějším týmem tu byli hosté. Mistrovská Pragovka přivítala na Karlově Meteor a předvedla tu tentokráte velmi slabý výkon. Hosté toho dokázali dokonale využít a odvézt si tak po zásluze cenné body. V posledním utkání tohoto kola hrál v Braníku Rapid s Unionem. Hosté tu zejména v první polovině předvedli výborný výkon a svůj náskok v závěru již nepustili.
v tomto kole se doma svým výkonem 470b. blýsknul Tepličanec z Konstruktivy D, venku pak v Braníku předvedl Sedláček z Unionu výkon 463 b. Nejvyšší domácí výkon předvedla Konstruktiva D, která porazila celkem 2521 kuželek. Nejvyšší výkon v tomto kole však předvedl venku Union, který v Braníku dokázal 2577 b.
Na čelo tabulky se posunuly VŠTJ FS, před nováčka z Uhelných skladů. Oba týmy jsou zatím bez ztráty bodu. Na 3.místo klesla Sparta. Střed tabulky je velice vyrovnaný a vzhledem k nestejnému počtu odehraných utkání jednotlivých družstev i dost nejasný. V závěru je trio týmů se ziskem jediného bodu, mezi kterými je překvapivě i mistrovská Pragovka. Poslední je bez bodu také trochu překvapivě Rapid. Mezi jednotlivci je na čele Pleticha z Konstruktivy D před spoluhráčem Tepličancem a Vlčkem z Unionu B. V tabulce TOP20 nemají zastoupení 4 týmy.

3.kolo

Ani 3.kolo MP 1 nebylo sehráno kompletní. Opět byla odložena 2 utkání. Domácí zvítězili 3x, hosté se radovali z vítězství 2x.
V
Braníku se utkala vedoucí Sparta s loňským mistrem Pragou. A utkání tu mělo říz. Domácí měli výborný vstup do utkání, ale pak již to bylo jako na houpačce. Čekalo se, kolik tam na konci zůstane hostujícímu R.Kašparovi.  78 kuželek ale bylo příliš. R.Kašpar v závěru předvedl vynikající výkon, ale domácí hráč nakonec udržel vítězství. V Edenu přivítala Slavia Konstruktivu D. Utkání mělo jen průměrnou úroveň, hosté tu zůstali za očekáváním a tak body získali zaslouženě domácím. Na Zahradním městě chtěl konečně získat body Slavoj D. V duelu s vysokoškoláky domácí ale podali podprůměrný výkon a tak si hosté odvezli vcelku bez problémů oba body. Union B hrál ve Strašnicích s nováčkem z Uhelných skladů. Domácí tu měli raketový nástup do utkání. Hosté však postupně vyrovnali a v závěru po výborném výkonu vydřeli vítězství. V posledním odehraném utkání Meteor doma hostil tým Rapidu. I tady bylo utkání velice vyrovnané a vše se rozhodlo až v závěrečném souboji dotahováků. V něm byl úspěšnější domácí J.Novotný a zajistil tak domácím důležité body.
ve 3.kole byl hvězdou R.Kašpar z Pragovky, který v Braníku předvedl výkon 479 b. Doma se nejlépe dařilo ve stejném utkání Viktorinovi ze Sparty, který dokázal výkon 468 b. Mezi družstvy excelovala Sparta výkonem 2580 b., venku předvedl nejvyšší výkon mistrovský tým  TJ Praga, kterému však 2576 k zisku bodů nestačilo.
Po neúplných 3 kolech má plný počet utkání jen 5 týmů a tabulka je tedy velice nepřehledná. Na čele je překvapivě vloni poslední Sparta, ale kdeže loňské sněhy jsou. Teď je to úplně jiný tým. Za Spartou jsou v závěsu vysokoškoláci před nováčkem Uhelnými sklady.  Střed tabulky je zatím velice dlouhý a ne příliš vypovídající. V závěru jsou 3 týmy se ziskem 1 bodu a poslední pak poněkud překvapivě Rapid bez bodu.

2.kolo

Také 2.kolo MP I nebylo zatím sehráno kompletně, jedno utkání bylo odloženo. V odehraných utkáních byli 4x úspěšní domácí, z 1 utkání si odvezli vítězství hosté a 1 utkání skončilo dělbou bodů..
V
derby v Braníku hostil Rapid tým Sparty. Hosté tu předvedli výborný výkon a dokonal zaskočili domácí tým. Hosté vedli v polovině již 6:0 a o výsledku utkání tak bylo rozhodnuto. Domácí v závěru již jen kosmeticky upravili konečnou podobu výsledku. Konstruktiva D hrála doma s Unionem  Předvedla jen průměrný výkon, ale na slabě hrajícího soupeře to stačilo. Nováček Uhelné sklady přivítal na Zvonu Slavii. Zpočátku velice vyrovnané utkání zvládli ve druhé části lépe domácí a zaslouženě zvítězili.Poměrně vyrovnaný zápas se hrál ve Vršovicích, kam zavítal Meteor. Vyrovnaný průběh byl dán zejména díky zaváhání domácího hráče ve druhé dvojici. V závěru však domácí již nedali hostům šanci a dovedli zápas k vítěznému konci. Vysokoškoláci doma v Edenu porazili v kvalitním a vyrovnaném utkání Admiru. Remíza se zrodila v utkání S.Rudná B se Slavií. Domácí ztratili jasně rozehrané utkání až neuvěřitelným výpadkem v závěru utkání.
Přesto, že kolo je neúplné, byla k vidění opět solidní čísla. Nejvyšší výkon venku předvedl Hartina ze Sparty, který v Braníku porazil463 kuželek. Doma se nejvíce dařilo Vejvodovi z VŠTJ FS, který v Edenu předvedl výkon 455 b. Mezi družstvy předvedla nejvyšší výkon Sparta, která v derby v Braníku uhrála 2606 b. Doma docílily nejvyšší výkon VŠTJ FS a to 2536, ale na výhru to nestačilo.
Po neúplných 2 kolech je tabulky zatím velice nepřehledná. Vede Sparta před Konstruktivou D a VŠTJ FS. Ve druhé části tabulky jsou 4 týmy bez bodu a ještě další 1 tým nemá v tabulce zatím žádný výsledek.

1.kolo

Po více než 4 měsících je tu opět nový ročník nejvyšší pražské soutěže MP1. Úvodní kolo však nebylo sehráno kompletní. Hned 2 utkání byla odložena. V odehraných utkáních byli 2x úspěšní domácí, 2x se radovali hosté a v 1 utkání se zrodila remíza. A již v úvodním kole nebyla nouze o překvapení.
M
istrovská Pragovka hostovala na Zahradním městě, kde ji přivítal domácí Slavoj C, který se vloni až v závěru soutěže zachránil. V utkání předvedly oba týmy na začátek sezóny velmi dobré výkony. Přesto, že domácí bodovali jen v e 2 hrách díky náskoku ze souboje 2.dvojice nakonec získali bod. Remíza tu byla zřejmě zasloužená. V atraktivním utkání přivítal doma Meteor vicemistra Konstruktivu D. Ve vyrovnaném utkání měli v závěru navrch hosté a zejména výkon hostujícího dotahováka J.Pletichy (480 b..) byl špičkový. V  Edenu přivítala Slavia jako staronový účastník nejvyšší soutěže tým Admiry. Domácí tu vedli 4:0 a 6:2, ale v závěru i tady byli lepší hosté, kteří otočili utkání ve svůj prospěch. V Braníku hrála Sparta, které se v soutěži udržela jen díky odstoupení Rapidu B, proti Vršovicím C. A jako by chtěla dát zapomenout na loňskou hodně nepovedenou sezónu, předvedla kvalitní výkon. Proti trápícímu se a zjevně nerozehranému soupeři tu neměla vážnější problémy. Union hrál doma proti týmu S.Rudná B. A také tady domácí po kvalitním výkonu jasně přehráli hosty.
V tomto kole byl k vidění jeden špičkový výkon 480 bodů a ještě dalším 4 výkony přes 450 b. Na domácí dráze se nejvíce dařilo Kličkovi ze Sparty, který v Braníku předvedl 458 b. Venku exceloval J.Pleticha výkonem 480 b. na Meteoru. Mezi družstvy podala doma nejvyšší výkon Sparta 2540 b. Venku pak Konstruktiva D porazila 2596 kuželek na Meteoru.
Úvodní kolo je zatím neúplné bez 2 odložených utkání a tak tabulka i pořadí jednotlivců je jen velice orientační. Již v příštím kole však uvidíme, více, jak na tom družstva po letní přestávce jsou.


 PKS - Poslední aktualizace  27.08.2008
e-mail - webmaster